Școala Pittner, care a ajuns la venerabila vârstă de 150 de ani, va fi modernizată. Săptămâna aceasta a fost lansată procedura de achiziție pentru lucrările necesare reablilitării. Școala Pittner este un obiectiv extrem de important pentru istoria Reșiței.
Monumentul istoric de clasă B va fi readus la starea inițială, din punct de vedere arhitectural și cromatic. Va fi dotat cu sisteme informatice şi didactice moderne, urmând să fie transformat într-un centru dedicat activităților culturale și educaționale.
Finanțarea este obținută prin Programul RO-CULTURA, derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Investiția are o valoarea estimată de 5.062.608,07 lei (fără TVA).

Scurt istoric al Școlii Pittner
Școala a funcționat pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane. La începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică şi socială, școala privată primară „Pittner Schule” se afla chiar în casa familiei Pittner.
Generații întregi de copii au învățat sub îndrumarea blândă și destoinică a lui August Pittner, începând cu anul 1912. Aceasta este prima datare oficială a școlii care îi poartă numele și astăzi. Ea a fost închisă în 1929.
Îndrăgitul învățător a locuit în casă până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965. Intelectualii vremii și oamenii de rând i-au adus un ultim omagiu, el fiind o personalitate emblematică și foarte cunoscută a Reșiței din acea perioadă.

sursa: gazetadecarasseverin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *